K Vianociam bezpochyby patrí vôňa čerstvo upečených medovníčkov. A preto Vám prinášam mnou overený recept na perníčky, ktoré ostanú po upečení hneď mäkké.
Pre dlhodobé skladovanie odporúčam ich skladovať v uzavretej nádobe spolu s nakrájaným jabĺčkom. Garantujem Vám, že tá vôňa je priam omamná!
Suroviny na medovníkové cesto:
- 630 g hladkej múky (typ 00 špeciál)
- 200g práškového cukru
- 150g masla
- 3 vajcia
- 175 g medu
- 2 polievkové lyžice perníkového korenia
- 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
- Trocha vlažnej vody na potrenie
- 1 vajce na potrenie
Postup na prípravu originálnych medovníkov:
- Všetky suroviny spracujeme do hladkého lesklého cesta. Dá to zabrať aj 10 – 15 minút.
- Zabalíme ho do nepriedušného materiálu a necháme odpočívať 24 hodín. Keď nebudete časovo stíhať, môžete ho tam nechať aj dlhšie. Nič sa mu nestane.
- Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na cca 4mm.
- Povykrajujeme medovníčky a uložíme ich na plech vystlaný pečiacim papierom.
- Rúru rozohrejeme na 180 stupňov celzia.
- Medovníčky potrieme vlažnou vodou a vložíme do rúry. Pečieme cca 10 minút. Opäť, treba ich sledovať aby nám neprihoreli.
- Upečené medovníky majú zlatohnedú farbu, sú jemne nadýchnuté a celá kuchyňa po nich nádherne vonia. Môžete si pomôcť aj tzv. testom prstom – ak sa po stlačení cesto vráti späť, medovník je hotový. Ak zostane v ceste priehlbinka, nechajte ho ešte chvíľu dopiecť. Niekedy stačí len pár sekúnd navyše, preto sa riaďte nielen časom, ale aj farbou medovníkov.
- Po vybraní z rúry ihneď potrieme rozšľahaným vajíčkom. Vďaka nemu medovníčky zostanú pekne lesklé.
Pokiaľ chcete nejaké tzv. grify, či rady, pozrite si aj tento článok, v ktorom sa venujem samotnému vykrajovaniu: