Recept na tradičné medovníčky

  • Od Simona Jurčo Marienková
  • 17 novembra, 2024
  • Recepty

K Vianociam bezpochyby patrí vôňa čerstvo upečených medovníčkov. A preto Vám prinášam mnou overený recept na perníčky, ktoré ostanú po upečení hneď mäkké.

Pre dlhodobé skladovanie odporúčam ich skladovať v uzavretej nádobe spolu s nakrájaným jabĺčkom. Garantujem Vám, že tá vôňa je priam omamná!

Suroviny na medovníkové cesto:

  • 630 g hladkej múky (typ 00 špeciál)
  • 200g práškového cukru
  • 150g masla
  • 3 vajcia
  • 175 g medu
  • 2 polievkové lyžice perníkového korenia
  • 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
  • Trocha vlažnej vody na potrenie
  • 1 vajce na potrenie

Postup na prípravu originálnych medovníkov:

  1. Všetky suroviny spracujeme do hladkého lesklého cesta. Dá to zabrať aj 10 – 15 minút.
  2. Zabalíme ho do nepriedušného materiálu a necháme odpočívať 24 hodín. Keď nebudete časovo stíhať, môžete ho tam nechať aj dlhšie. Nič sa mu nestane.
  3. Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na cca 4mm.
  4. Povykrajujeme medovníčky a uložíme ich na plech vystlaný pečiacim papierom.
  5. Rúru rozohrejeme na 180 stupňov celzia.
  6. Medovníčky potrieme vlažnou vodou a vložíme do rúry. Pečieme cca 10 minút. Opäť, treba ich sledovať aby nám neprihoreli.
  7. Upečené medovníky majú zlatohnedú farbu, sú jemne nadýchnuté a celá kuchyňa po nich nádherne vonia. Môžete si pomôcť aj tzv. testom prstom – ak sa po stlačení cesto vráti späť, medovník je hotový. Ak zostane v ceste priehlbinka, nechajte ho ešte chvíľu dopiecť. Niekedy stačí len pár sekúnd navyše, preto sa riaďte nielen časom, ale aj farbou medovníkov.
  8. Po vybraní z rúry ihneď potrieme rozšľahaným vajíčkom. Vďaka nemu medovníčky zostanú pekne lesklé.

Pokiaľ chcete nejaké tzv. grify, či rady, pozrite si aj tento článok, v ktorom sa venujem samotnému vykrajovaniu:

Ako pracovať s našimi vykrajovačkami?